Nieuws

Bij PHPro ben je geen nummer

Momenteel zijn we met iets meer dan 60 werknemers binnen PHPro, deze mensen vormen het kloppend hart van ons bedrijf. 
Het werk dat ze verrichten appreciëren we ten zeerste én daarom plaatsen we hen graag in de spotlight! 

Vicky Laurijssen is PHP-developer en technical lead architect. In april werkt ze 8 jaar bij PHPro en dat kunnen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Aan de hand van een kort interview heeft ze ons verteld hoe ze in web development is terecht gekomen én waarom ze PHPro boven andere bedrijven verkiest. 

Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan zeker verder 🧐

1045-vicky

Goedemorgen Vicky, eerst en vooral dankjewel om tijd vrij te maken voor dit interview. 
Kan je je kort even voorstellen? 

Hi, ik ben Vicky Laurijssen. Ik werk bij PHPro sinds april 2012, bijna 8 jaar lang al.
Ik ben eigenlijk één van de eerste werknemers die PHPro heeft aangenomen. Ik ben PHP developer en technical lead architect. Ik hou me voornamelijk bezig met e-commerce projecten, in de eerste plaats Magento en binnenkort OroCommerce. 


Super interessant! Waarom heb je eigenlijk voor web development gekozen? Komt dat vanuit je studies of ben je er zelf ingerold? 

Uiteindelijk heb ik er wel voor gestudeerd. Als achttienjarige kwam ik uit een ASO richting en wist ik totaal niet wat ik wou doen.

 
Ik ben op de universiteit wiskunde gaan studeren omdat ik vond dat de richting astronomie heel 'fancy' klonk en interessant zou zijn, maar niet wetende wat ik er later mee kon bereiken. Na anderhalf jaar bleek het toch wat moeilijk te zijn en ben ik er mee gestopt. Aangezien ik nog een half schooljaar had en mij nog niet kon inschrijven voor een andere richting, ben ik met 'mijne zotte kop' websites beginnen maken. HTML en CSS heb ik mezelf aangeleerd en dat was écht iets dat ik graag deed. Vanuit deze interesse heb ik een opleiding grafisch en digitale media gevolgd. De opleiding was helaas meer gericht op webdesign en minder op programmeren. 

 

Vond je het programmeren interessanter dan het designen? 

Ik was toen ook gaan kijken of ik een opleiding informatica kon volgen maar dat vond ik op dat moment te 'droog'.


De richting was voornamelijk gericht op desktopapplicaties en programmeren. Minder gefocust op internetapplicaties en dat was jammer. 


Internetapplicaties maken leek mij op dat moment veel interessanter aangezien het ook visueler is.
Vandaar dat ik gehoopt had dat de opleiding grafisch en digitale media net iets technischer ging zijn, maar dat was het niet. 


Toen ik voor mijn eerste job werd aangenomen, wou ik meer bijleren over de zaken die ik interessant vond. Ook dit viel tegen. Dan heb ik besloten om toch Toegepaste Informatica bij te studeren om toch de nodige technische bagage mee te krijgen.


Het siert je dat je je hart volgt en je verdiept in jouw interesses. 

Ik wist dat ik toch iets of wat kon programmeren uit mijn vorige opleiding. Aan de universiteit had ik een vak “Beginselen van Programmeren in Java”. Dat was een van de weinige vakken waarvan ik toen erdoor was en ik had er zelfs goede resultaten voor.

 

Heb je voor PHPro ergens anders gewerkt? (In dezelfde sector?) 

Ik heb een rol als webdesigner en web developer gehad voor ik bij PHPro ben begonnen. 
Het bedrijf waarvoor ik werkte was voornamelijk gericht op eventmanagement. Ik deed alles webgerelateerd, banners maken in Photoshop en het opmaken en uitsturen van nieuwsbrieven kwamen er ook bij kijken. Het waren eerder eenvoudige en marketinggerichte zaken. 


Helpt de kennis en achtergrond in het grafische jou met web development? 

Zelf zie ik dit ook als iets positief. Ik begrijp grafisch designers en weet op wat ze letten en waar ze naar kijken. Dit is handig als ik dit moet doortrekken naar de effectieve bouw van de website. 


Je hebt al ervaring met HTML, CSS, grafisch werk en programmeren en ondertussen ook werkervaring opgedaan. Hoe ben je dan bij PHPro terecht gekomen? 

Tijdens mijn opleiding Toegepaste Informatica moest ik ook een stage doen. Zelf wou ik graag iets rond PHP doen. Ik ben dan terecht gekomen bij GroupWave voor een stageproject. Hier heb ik een CV applicatie gemaakt (voorloper van Faradoo, interne tool voor het beheren van individuele curricula nvdr.).


Het was de bedoeling dat ik een omgeving maakte waar we alle gegevens omtrent een CV konden invullen. Derden kunnen deze CV raadplegen en afdrukken in PDF-formaat in een zelfgekozen template.  Het initiële idee is in 2011 uitgewerkt door mij, toen nog in Zend Framework 1. Mijn stagebegeleider was Ken Janssen, hij startte zelf rond 2012 bij PHPro en ze zochten nog PHP developers en zo ben ik bij PHPro terecht gekomen. Ik ben hier dus gestart én gebleven! 


Waarom werk je graag bij PHPro? Wat is je beste ervaring binnen PHPro in deze 8 jaar? 

Dat hangt af van verschillende factoren. Het werk dat ik bij PHPro doe en kan doen is het type job dat ik graag doe in het algemeen.


In mijn vorige job waren we met drie en ik was de "specialist" terwijl ik van mezelf niet vond dat ik voldoende kennis had. Ik moest voor alle technische oplossingen zorgen, wat eigenlijk een beetje vreemd was. Ook had ik niemand om op terug te vallen, wat jammer was.

Toen ik startte bij PHPro was ik een echte "junior" maar je wordt omringd door 20-30 PHP-developers die je helpen waar nodig. Als je met vragen of problemen zit kan je er open over communiceren en ze helpen je meteen. Het vangnet gegeven is wel heel leuk, gewoon dat je weet dat dat er is. 

Je hebt ook heel veel mogelijkheden binnen je job. Als je morgen zegt dat je iets compleet anders wil doen, dan wordt ernaar geluisterd.


Joke Puts, een collega van mij, is altijd PHP-developer geweest en heeft nu beslist dat ze meer een PO-rol (Project Owner) wil opnemen. Dat was allemaal geen probleem. Je krijgt de kansen om je interesses achterna te gaan. 

Wat ik ook leuk vind is dat je bij ons ongeveer om de 6 maanden een nieuw project krijgt. Deze afwisseling ligt me ook wel. Mocht je een project hebben waar je geen klik mee hebt, kan je dit ook makkelijk aangeven en dan proberen ze er altijd voor te zorgen om iemand anders er op te plaatsen. Je kan eigenlijk je eigen job een beetje heruitvinden zonder dat je ergens anders hoeft te werken.

Niet te vergeten, ik heb een super leuk team met een goede sfeer en een goede band met mijn managers. Ze gaan in dialoog en luisteren. Zelf vind ik het echt belangrijk dat je een goede verstandhouding hebt met jouw management. Ze ondersteunen je om je job goed én beter te doen, dat is ideaal eigenlijk.

 

"Je hebt de voordelen van een groot bedrijf, zoals de verschillende  legale voordelen en services maar ook  de voordelen van een klein bedrijf, zoals je  "Eilandje" met je collega's. Je zal niet meteen het gevoel hebben dat je een nummer bent."

 

Hoe zit het met de girl power binnen het developersleven? 

Op zich werken er heel wat vrouwen bij PHPro. Amper 10% van de afstuderende studenten Informatica zijn vrouwen. Momenteel zijn we met 7 vrouwen van de 60-65 werknemers. Dat is wel leuk! 


Wat was tot nu toe je leukste project binnen PHPro? 

Essentiel, niet zozeer het project zelf. Ik ben daar in 2013 begonnen en vandaag de dag zijn ze nog steeds klant van PHPro. Het contact met de klant is heel positief en dat is heel leuk. Ze luisteren naar wat je zegt en voorstelt en begrijpen het ook. Altijd leuk om te zien dat ze na al die jaren ons werk en samenwerkingen appreciëren. 

 

"Djezes, dat was echt niet te doen!"

 

Wat was het moeilijkste moment bij PHPro? 

Het is lastig als je bij een klant zit, waar je aanvoelt dat ze niet meteen weten waar ze naartoe willen gaan. Soms moet je ook met partijen werken die niet zo professioneel zijn, dat is ook altijd een uitdaging om er de juiste informatie van te krijgen. Maar er is niets dat er echt uitspringt waar ik van dacht "djezus dat was echt niet te doen". 


Last but not least, wat zijn je goede voornemens voor 2020? Waar zie je jezelf nog in groeien? 

OroCommerce. Het plan zou zijn om een eerste project te starten binnen PHPro. Als ik daar mee in kan stappen en het kan uitwerken, dat zou fantastisch zijn. Het voornemen 2020 is OroCommerce vanbinnen en vanbuiten leren kennen. 

 

Die passie én interesse om te blijven leren en groeien siert je als persoon! Dankjewel voor dit interview en nog veel succes binnen je carrière!