Nieuws

Verkopen op marktplaatsen met Magento

Bol.com, Amazon en andere marktplaatsen zijn zo groot geworden dat consumenten hun producten steeds vaker rechtstreeks op deze platformen zoeken in plaats van via Google. Het kan interessant zijn om als merk op marktplaatsen in te zetten om zo een breder doelgroep te bereiken. Op de meeste marktplaatsen betaal je als handelaar een maandelijkse fee (verschillend per platform) én een commissie wanneer je effectief ook iets verkoopt. Zo kan je testen welke producten al dan niet iets opleveren op zo'n marktplaats.

Hoe kan je Magento koppelen aan een Marktplaats?

 

Er zijn verschillende integratie tools mogelijk om je Magento webshop te koppelen aan een marktplaats. Voor een klant van PHPro maakten we gebruik van Channable, een tool gespecialiseerd in feed management en SEA automatisering. Met deze koppeling kan je je producten versturen vanuit je webshop naar meer dan 2500 vergelijkingssites, affiliate netwerken en marktplaatsen. Ze bieden een directe koppeling aan waardoor je producten automatisch bijgewerkt worden op de verschillende marktplaatsen. Je hoeft ze zelf niet handmatig aan te passen. Channable stuurt de bestellingen die geplaatst worden op Bol.com automatisch door naar het Magento platform. Wat het nog makkelijker maakt om alles te beheren.

PHPro heeft deze klant geholpen bij de volledige integratie. We zorgden dat de juiste plugin werd geïnstalleerd zodat alle webshop producten automatisch naar Channable gestuurd werden. Verder hebben we het hele traject op de voet opgevolgd om zeker te zijn dat de data juist geëxporteerd en geïmporteerd werd. Met succes!

Blog_magento

Mogelijke problemen en uitdagingen?

 

Marktplaatsen vernieuwen hun restricties en parameters regelmatig. Als verkoper ben je verplicht deze te vervullen. We hebben bij PHPro opgemerkt dat dit voor klanten een moeilijkheid is. Om een voorbeeld te geven, als je de levertermijn bij je producten schrijft, moet je dit als 'producent' ook nastreven. Hier is Bol.com bijvoorbeeld vrij streng in, want ook zij willen geen slechte reputatie krijgen. Wanneer je je niet strikt houdt aan deze regels dan pusht Bol.com je zichtbaarheid op hun platform naar beneden. Iets wat je zeker wil vermijden.

Tips om beter te verkopen op Marktplaatsen

 

Nu je de koppeling gemaakt hebt tussen jouw Magento webshop en de marktplaats, wil je natuurlijk ook zeker zijn van een goeie verkoop. Door de koppeling gaan je producten automatisch gepusht worden op het systeem, maar met enkele optimalisaties kan je nog meer verkopen. Er zijn namelijk nog veel andere verkopers op de marktplaats, jouw producten moeten dus opvallen.

Wat heb je nodig:

  • Een sterke beschrijving van het product
  • Een opvallende titel
  • Foto's in hoge kwaliteit
  • Een video van je product

Een andere tip om beter te verkopen op marktplaatsen is door goede reviews te scoren. Wanneer je product en jijzelf als verkoper goede reviews hebben op de marktplaats, zal dit de beslissing van een nieuwe koper positief beïnvloeden. Het geeft vertrouwen aan de potentiële klant. Marktplaatsen zijn zelf ook gevoelig aan slechte reviews, ze willen namelijk zeker zijn dat de klant tevreden blijft. Een goede tip is om een goed intern systeem op te zetten om met klachten en retouren om te gaan. Hoe sneller deze opgelost worden, hoe beter je zal scoren. Hoe snel dit opgelost moet worden? Dat hangt vaak af van de spelregels van marktplaats zelf, maar een goeie regel is zeker binnen de 72u.

Vaak heeft de marktplaats een systeem om op te adverteren, hier kan je als verkoper ook mee aan de slag gaan. Bij Bol.com bijvoorbeeld kan je inzetten op Sponsored Products. Ze brengen je product onder de aandacht bij een klant die ernaar zoekt. Je kan zelf als verkoper de zoektermen bepalen waarop je wilt gevonden worden. Je betaalt alleen als er iemand op je artikel klikt. Dus ook hier blijft het belangrijk om je artikel te optimaliseren voor verkoop.

Verkopen via Bol.com?

Wil je zelf de koppeling maken tussen je Magento webshop en Bol.com of andere marktplaatsen? Weet je niet waar je moet beginnen?

Neem contact op met PHPro!