Case

Rob's persoonlijke service nu online

ROB THE GOURMETS' MARKET

Rob is een waar paradijs voor foodies. De winkel van 1.400m biedt een ruim assortiment van de beste, meest verse producten uit alle streken en seizoenen. U wordt er bediend door slagers, vishandelaars, koks, kaasmakers, groenteboeren, bakkers en kruideniers die allemaal gepassionneerd zijn door hun vak. Ze staan klaar om u professioneel advies te verstrekken. Voeg daar nog eens 550 producenten, 1500 bioproducten, 400 soorten kazen, 2200 wijnen, 200 champagnes, en 300 whiskies aan toe, en u begrijpt meteen waarom Rob een uniek begrip in België is.

PHPro stond in voor: analyse , ontwikkeling , training , conversie optimalisatie

Details

CLIENT

ROB THE GOURMETS' MARKET

TOOLS

Magento

Akeneo

Voordeel Magento en Akeneo

Door de bekendheid van de tool en de vele Magento developers aanwezig op de markt, geeft Magento een zekere flexibiliteit. Er zal namelijk niet snel sprake zijn van een ‘vendor lock-in. De keuze voor Magento was hierdoor snel gemaakt. Daar kwam ook bij kijken dat de afweging tussen mogelijke features en kostprijs hetgene was waar Rob naar zocht.

De keuze voor de implementatie van Magento Commerce werd geïnspireerd door Rob's implementatiepartner PHPro (www.phpro.be). De behoefte aan flexibiliteit in het platform om specifieke uitdagingen op het gebied van food e-commerce aan te gaan was groot en Magento  om die flexibiliteit te verkrijgen. 

Samen met PHPro werd ook een product informatie management (PIM) geïmplementeerd: Akeneo. Een connectie tussen Magento en Akeneo werd mogelijk gemaakt door de ‘PIMgento’ connectie. 
Een belangrijk element in dit project was de integratie met Rob’s ERP systeem: Microsoft Navision. Deze werd namelijk verrijkt door Akeneo, alsook door betalings – en logisitieke applicaties. Deze integraties zorgen voor een hoge kwaliteit aan product informatie op Rob’s webshop.

Het feit dat Magento en Akeneo open source systemen zijn, was doorslaggevend in de keuze van Rob. Dit geeft namelijk vrijheid om hun IT architectuur verder uit te tekenen en ten allen tijden met andere systemen te connecteren.

Bij Rob The Gourmets' Market draait het om de beleving van de klant. Daarom biedt de website van Rob (via Magento’s blogmodule) ook inspiratiebeelden - en niet alleen producten - zoals recepten en blogposts. Op de website kunnen klanten zich ook inschrijven voor kookworkshops of wijnproeverijen in de winkel. Rob is nu ook veel sterker aanwezig op sociale media waar bezoekers makkelijk inkijk krijgen in nieuwe producten en zijn er daarbijhorende links met extra informatie te vinden. 

Het project

Eind september 2017 lanceerde de delicatessensupermarkt Rob The Gourmets’ Market zijn webshop. Het volledige traject van de ontwikeling nam ongeveer negen maanden in beslag, wat een normale duurtijd is voor dergelijke complexere projecten. PHPro begint altijd met een grondige analyse, na enkele weken starten we met de ontwikkeling waarbij er steeds ruimte is voor bijkomende analyses en bijsturing. De webshop opzetten was een hele klus aangezien alle producten gedocumenteerd moesten worden met foto’s, productomschrijvingen, ingrediënten, voedingswaarde, allergenen, … Al deze gegevens komen in een Product Information System en dit had Rob nog niet.

Er zijn momenteel meer dan 4000 producten beschikbaar in de nieuwe webshop van Rob zoals kruidenierswaren en verse producten, maar ook een breed gamma aan wijnen. In de loop van 2018 zullen er daar nog 2000 producten aan worden toegevoegd. Dankzij de webshop kan Rob heel wat tijd winnen: de gebruiksvriendelijkheid zorgt namelijk voor een snelle, aangename online shop ervaring.

De resultaten zijn bemoedigend. Ondanks het wat ouder publiek en zonder veel communicatie is er  een mooie maandelijkse groei. Er was een goede eindejaarsperiode en de stijgende lijn zet zich door. In totaal zien ze een verdubbeling in hun online bezoekers. Op basis van klantenfeedback werd intussen de zoekfunctie verbeterd en het herhalen van bestellingen mogelijk gemaakt. In de nabije toekomst wil Rob het onlineassortiment verder uitbreiden, alsook producentenfiches aanmaken en aanbieden.

Resultaten

Resultaten

  • 50% verhoging in online bezoekers
  • 20% meer tablet bezoekers
  • 8 keer meer aanbod van producten
  • 32 daling in bounce rate