Nieuws

Wat is Channable?

Channable is een tool die op een gemakkelijke manier alle marketingkanalen met elkaar verbindt. Je kunt op een eenvoudige manier product feeds importeren en deze klaar maken voor gebruik op andere kanalen of gebruiken voor het opzetten van advertenties. In deze blog gaan we verder in op het aanmaken van productfeeds via Channable.

Starten met Channable

Het eerste wat je moet doen is het importeren van een datafeed. In ons geval zullen dit veelal product feeds vanuit Magento zijn (XML-files). Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld zelf een CSV file, TXT file of een Google spreadsheet te importeren. 
Nadat de feed is ingesteld kun je je feed aanpassen voor verschillende kanalen.

Feed instellen

Nadat je een Channable account hebt aangemaakt kun je direct beginnen met het importeren van je productfeed.

Import in channable

Je kunt standaard kiezen uit een XML file, CSV file, TXT file, JSON file of een Google sheet. Als je op “Nieuwe koppeling” klikt krijg je nog extra keuzes te zien.
Voor deze blog heb ik zelf gebruik gemaakt van een JSON file: Je vult de naam in voor je feed en de URL van je file.

Json import

Hierna krijg je een overzicht te zien met alle velden die gevonden zijn in de doorgegeven feed:

velden in channable

Je kunt de velden mappen en aangeven. Als je een veld niet wilt importeren kun je dat hier ook aangeven.

Items

Nadat de feed import klaar is kun je bij Items de producten zie die je zojuist hebt ingeladen:

jouw items in channable

Je kunt ook gemakkelijk instellen welke kolommen je hier wilt zien. Wil je kijken of een bepaald product in je feed zit, dan kun je het product via de zoekbalk opzoeken.

Master regels

Je kunt in Channable master regel groepen aanmaken die je voor meerdere feeds kunt hergebruiken. Het voordeel hiervan is dat je regels, die vaak terugkomen, in een groep kunt zetten. Op deze manier hoef je de regel maar één keer aan te passen, en niet per feed.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je bepaalde producten enkel in een bepaald seizoen wil tonen. Heb je bijvoorbeeld een zomer- en wintercollectie? Dan kun je via deze set regels snel instellen dat in de winter enkel de wintercollectie getoond wordt en in de zomer enkel de zomercollectie.
Veranderen de levertijden rond kerstmis of andere feestdagen? Ook dit kun je snel aanpassen via de master regels, en hoef je dus niet voor elke feed afzonderlijk te controleren.
De werking van de master regels komt overeen met de werking van de feed specifieke regels, hier komen we later op terug.

Feeds

Nu de items zijn ingeladen in Channable kun je feeds gaan maken voor verschillende kanalen. Er zijn al een heel deel vooringestelde kanalen beschikbaar:

kanalen in channable

Je kunt hier ook aangeven welke master regel groep je wilt gebruiken.
We gebruiken als voorbeeld de vooringesteld Facebook Shops feed.

Configuratie

Nadat je een nieuwe feed hebt aangemaakt moet deze geconfigureerd worden. In de configuratie kun je aangeven voor welk land deze feed is en voor welk type markt deze gebruikt gaat worden.
Je kunt de feed een naam geven en aangeven welke master regel groep er gebruikt moet worden.

 

Veiligheidsinstellingen

Bij de veiligheidsinstellingen kun je aangeven of er een actie moet gebeuren als er een groot verschil is in de items die in de feed stonden en de items die in de nieuw gegenereerde feed komen te staan.
Je kunt het updaten van de feed dan laten blokkeren en een melding versturen. Je kunt er ook voor kiezen om enkel een melding te ontvangen of geen actie te ondernemen.
Een verschil kan voorkomen als er bijvoorbeeld iets mis is gegaan bij het inladen van de master feed vanuit de webshop, of als er in de solden periode ineens een heel deel van items uitverkocht raakt, maar denk hierbij ook aan een nieuwe collectie die wordt toegevoegd aan de website.
Je kunt aangeven welke actie er ondernomen moet worden bij een negatief verschil en welke actie er genomen moet worden bij een positief verschil.
Veiligheidsinstellingen in channable

SFTP-instellingen

Je kunt je feed ook laten uploaden naar een SFTP server, in plaats van de feed URL te ontvangen zal de feed rechtstreeks geüpload worden naar je eigen server.
 

Categoriseren van producten

Het categoriseren van producten zorgt ervoor dat de producten in je feed gekoppeld kunnen worden aan de categorieën van het exportplatform.

 

Smart categorization

Sinds kort heeft Channable Smart catigorization uitgerold. Hiermee worden de items aan een categorie gekoppeld door middel van een machine learning algoritme. Deze functie kan momenteel enkel gebruikt worden voor kanalen die gebruik maken van Google categorieën (bijvoorbeeld: Goolge Shopping, Bol.com).

 

Handmatige categorieën

De handmatige categorieën kun je instellen door regels toe te voegen.
Je kunt hiervoor 2 soorten regels toevoegen, eentje die controleert op één veld (ALS-conditie) of een regel die controleert op 2 velden (EN-conditie).
 
ALS conditie

Voorbeeld van een ALS-conditie: In deze ALS-conditie kijken we of er in het veld ‘title’ het woord tent voorkomt. Als dat zo is dan wordt het product toegevoegd aan de geselecteerde categorie.

EN conditie
Voorbeeld van een EN-conditie: In deze EN-conditie kijken we of er in het veld ‘title’ het woord tent voorkomt én of het veld ‘type_tent’ het woord tunneltent bevat, deze producten worden daarna toegevoegd aan de geselecteerde categorie.

Regels instellen

In dit gedeelte kun je de regels instellen die specifiek voor deze feed gebruikt moeten worden.
Als eerste moet je de regel een naam geven, daarna kun je beginnen met alles in te stellen.
Regels in channable

We zullen als voorbeeld een regel maken die zoekt naar alle producten die het woord ‘tent’ bevatten. Hierna gaan we kijken of de tent een 2 persoons tent is. Als dat zo is dan willen we ‘- 2 personen’ toevoegen aan de product title. De regel komt er dan zo uit te zien:

Volledige regel Channable

Aan de rechterkant van het scherm kun je klikken op ‘gekozen items’ om te zien welke items beïnvloedt worden door deze regel.

Er zijn heel veel mogelijkheden met de regels, zo kun je bijvoorbeeld velden samenvoegen, waardes opslaan in een bepaald veld, producten verwijderen uit de feed. Bij meerdere regels kun je aan de linkerkant ook de volgorde van deze regels aanpassen, je kunt bepaalde regels ook uitschakelen.

Meer informatie over het instellen van deze regels kun je hier vinden.

Feed voltooien

Nadat alles regels ingesteld zijn kun je de feed voltooien. Het is de bedoeling dat je hier de velden mapt die nodig zijn voor de feed van het kanaal.
 
Via de kolom status kun je zien welke velden er verplicht, aanbevolen of optioneel zijn voor het kanaal waarvoor je de feed gaat gebruiken. Je kunt aan de linkerkant via ‘naam intern veld’ de velden uit jouw master feed mappen aan het veld van het gekozen kanaal.
Master feed channable
Als alle velden juist staan klik je op ‘opslaan & uitvoeren’, de feed wordt nu gegenereerd.

Feed kwaliteit

Hier kun je de kwaliteit van je feed bekijken. De score van onze feed is 51, deze score zouden we nog kunnen verbeteren. Channable geeft hierbij ook aan wat er verbeterd kan worden. Het beste is natuurlijk om een zo hoog mogelijke score te behalen met je feed.
Feed kwaliteit Channable

Feed bekijken

Nadat de feed gegenereerd is kun je de feed gaan bekijken. Je kunt hier controleren of alle velden doorkomen zoals je wilt. De aanpassing die wij gedaan hadden is enkel van toepassing op 2 persoons tenten. We hebben in de feed gekeken of het door is gekomen zoals we hadden ingesteld

Feed quality Channable

Voordelen van Channable

 
  • Met Channable bespaar je veel tijd door alle productfeeds op één plaats aan te maken en te beheren. Je kunt in een korte tijd verschillende feeds aanmaken en doorsturen naar de juiste kanalen.
  • Er zijn meer dan 2500 feed sjablonen beschikbaar om je online bereik en zichtbaarheid te vergroten.
  • Met het gebruik van slimme filters kun je je productfeed snel aanpassen om zo altijd aan de eisen van de kanalen te voldoen.
  • Je kunt instellen hoe vaak de feed vernieuwd moet worden en Channable regelt dit voor je. Gaat er iets mis bij het ophalen van de productfeed? Dan krijg je een notificatie van Channable zodat je dit snel kunt oplossen.
  • Gebruik masterregels bij het opstellen van je feed, deze kun je op één plek onderhouden en hoeven niet aan elke feed afzonderlijk toegevoegd te worden.

 

Benieuwd naar wat Channable voor jou kan betekenen?

Neem contact op! We helpen je graag verder