Nieuws

Waarom een Progressive Web App: alle voor- en nadelen op een rijtje?

Wat is een Progressive Web App of PWA?

Een PWA is in principe een website met de beste eigenschappen van native mobile apps. Hierdoor lijkt de website op een mobiele app. Het benut het volledige scherm en werkt op alle browsers, ongeacht jouw persoonlijke keuze. Het vormt dan ook een perfect alternatief voor mobile apps en geeft een website de look and feel van een app via de browser. Bekijk hier onze demo PWA van Magento.

Waarom een Progressive Web App overwegen?

Er zijn momenteel veel meer mobiele gebruikers vergeleken met enkele jaren terug. De kleinere schermen worden (mede hierdoor) steeds populairder. Bezoekers surfen ook steeds vaker naar een website via een mobiele browser. Wat is er nu beter dan bezoekers van je website ook nog eens te verrassen met een feilloze en snelle PWA-ervaring? Lees verder en ontdek de voordelen van een Progressive Web App:

948-944-PHPro-Blog-Progressive-Web-Apps
 1. Offline

  Gebruikers kunnen een PWA downloaden en opslaan op hun thuisscherm. Ze kunnen deze app dan gebruiken ongeacht of ze online zijn of zonder wifiverbinding zitten. Gebruikers installeren simpelweg jouw app op iOS, Android, Windows en meer. Een tussenstap zoals een app store bezoeken hoeft zelfs niet eens!
   
 2. Consistentie in User Experience

  Je hoeft geen onderscheid tussen mobile, desktop of tablet te maken bij het A/B-testen. Een Progressive Web App geeft exact dezelfde ervaring en design op alle soorten toestellen. Hierdoor moet jij je minder zorgen maken over de shopping experience over verschillende devices heen of over de UX bij elk type toestel.
   
 3. Weg met trage websites

  Een Progressive Web Application heeft ook nog een belangrijk voordeel voor de SEO van een website: een PWA maakt je website bliksemsnel! Hierdoor kunnen bezoekers niet alleen razendsnel navigeren, maar ook vlot bestellen via de webshop. Een PWA beïnvloedt niet alleen de snelheid, maar aansluitend ook het conversiepercentage.
   
 4. Search Engine Friendly

  Je moet je geen zorgen maken om SEO of Search Engine Optimization, want een PWA wordt net zoals normale websites gevonden en gecrawled door zoekmachines. Jouw PWA zal gewoon gevonden worden zoals een eenvoudige website of webshop. Je hoeft je daarnaast ook niet bezig te houden met App Store Optimization (ASO). Verder zal een PWA jouw Google Page speed score aanzienlijk verbeteren, waardoor je website/app hoger zal ranken in de zoekresultaten van Google.
   
 5. Goedkoper dan apps

  Een app publiceren is met een PWA ook goedkoper en eenvoudig. Je hoeft de app niet apart te ontwikkelen voor iOS of Android. Sinds kort kan je jouw PWA publiceren in de Google Play Store (weeral een voordeel). De goedkeuringsprocedure van de App Store moet je ook niet persé doorlopen. Je moet geen commissies meer afstaan voor e-commerce verkopen. Verwacht dus vrijheid en platformonafhankelijkheid met een PWA.
   
 6. Push notifications

  Een PWA kan net zoals een app uit de Google Play Store of Apple App Store, push notifications sturen naar gebruikers. Dit zorgt meteen voor meer engagement en awareness bij al je gebruikers.
   

Zijn er dan geen nadelen aan een Progressive Web App?

Apple is nog niet gehaast om, zoals Google, PWA’s te ondersteunen op iOS, maar er is stilaan vooruitgang. Er zijn door Apple recent enkele kritieke bugs opgelost, zoals het behouden van session states tijdens PWA in-app browsing. Je merkte dit bijvoorbeeld na het klikken op een hyperlink. Het leek dan alsof de app niet meer wist waar je mee bezig was. Bij Androidgebruikers is het een aangename ervaring om een Progressive Web App als standalone app te installeren. Voor iOS-gebruikers is het helaas nog wat omslachtiger.

Interesse om samen jouw PWA te bouwen?

Wil je vriend en vijand omverblazen met een mobile applicatie én website die offline werkt en platformonafhankelijkheid uitstraalt? Overweeg dan een Progressive Web App en verhoog zo aanzienlijk de user experience voor bezoekers en nieuwe gebruikers! Neem gerust contact op met één van onze experten voor een vrijblijvend gesprek. Bekijk hier alvast een demo van onze Magento PWA!