Nieuws

PHP 8.0

 

PHP 8.0 is hier! Het is 5 jaar geleden dat PHP een nieuwe grote versie heeft uitgebracht. In dit artikel willen we de minder technische voordelen van de nieuwe PHP release met jullie delen.

PHP 8.0

De upgrade naar PHP 8.0

 

Bij elke grote release is het in principe toegelaten om brekende veranderingen door te voeren ten op zichte van de vorige versie. Deze nieuwe versie introduceert relatief weinig brekende veranderingen in de programmeertaal. Het betekent dat als je jouw PHP-versies eerder al up-to-date hield, het upgraden naar PHP 8 een stuk soepeler zal verlopen dan de upgrade van PHP 5 naar PHP 7.

PHP is 25 jaar oud en is dus eigenlijk een vrij oude programmeertaal. Bij elke grote upgrade wordt er gewerkt aan oude code, bijvoorbeeld om deze meer consistent te maken. In deze release werd er gewerkt aan het verbeteren van de conversie en vergelijkingen van tekst naar nummer. Dit betekent dat als jouw applicatie getallen ontvangt in een tekst formaat, PHP consistenter zal zijn in het omzetten van deze strings in bruikbare getallen. Deze consistentere manier van converteren, zal resulteren in minder vreemde "bugs". Daarnaast is sterk geoptimaliseerd in de sortering functies. Dit betekent bijvoorbeeld dat items die dezelfde waarde hebben, altijd in dezelfde volgorde zullen staan dan voordat ze gesorteerd werden.

 

Het zal je ontwikkelaars in staat stellen om betere code kwaliteit op te leveren, wat resulteert in minder bugs!

PHP Release 8.0

 


Bovendien is deze nieuwe versie voorzien van een groot aantal nieuwe technische mogelijkheden. De meeste van die nieuwe functies zijn opt-in syntactische verbeteringen en toevoegingen, toegevoegde types, nieuwe functies, kortere manieren om hetzelfde te doen... Dit is erg technisch, maar kortom: het zal uw ontwikkelaars in staat stellen om betere code kwaliteit op te leveren, wat resulteert in minder bugs.

De 7.0-release kwam met een enorme performantie boost. De PHP 8.0 versie heeft een nieuwe opt-in functie “Just In-time Parser” (JIT). Afhankelijk van het type applicatie dat je schrijft, kan dit resulteren in een nieuwe performantie boost. De effecten van JIT zijn niet altijd merkbaar in reguliere PHP webapplicaties om verschillende technische redenen. We adviseren om de nieuwe JIT-instellingen uit te testen en te bekijken of deze feature een positief effect heeft op jouw applicatie!

Wat met oudere PHP versies?

Een neveneffect van de 8.0 PHP release is dat ondersteuning voor PHP <7.2 zal verdwijnen en dat PHP 7.3 alleen nog maar beveiligingspatches zal krijgen. De enige actief ondersteunde versies zullen PHP 7.4 en PHP 8.0 zijn! Dit is spannend, want het betekent dat we vrijwel alle eerder geïntroduceerde type-optimalisaties in elk project kunnen gebruiken zonder terug te hoeven kijken naar oudere PHP-versies! Dit zal een enorm positief effect hebben op de algemene code kwaliteit en stabiliteit van elk PHP project.

Op dit moment werkt de PHP-community er hard aan om alle pakketten (zoals Magento, Symfony, Laravel, ...)  PHP 8.0 compatibel te krijgen. Het meeste van dit werk gebeurt vrijwillig door willekeurige mensen op het internet. Als je wilt helpen: er zijn veel mensen op zoek naar een sponsor om aan hun open-source pakketten te werken!

Maatwerk PHP development nodig?

 

Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden aangepast aan jouw plannen en wensen!